• Handige informatie

  Hier vind je informatie over: de basketball app, Trainingen, Indelingen in teams en Tenue, Wedstrijden, Communicatie, Vippen en Scheidsrechters. Mocht je informatie missen of vragen hebben, kijk dat op de FAQ pagina (Frequently Ask Questions). 

 • Basketbal app

  De NBB heeft een basketbal app waarin het wedstrijdschema te vinden is. Ook staat het adres waar de uitwedstrijd is vermeld. Elke wedstrijd kun je aangeven of je aanwezig bent.

  Je kunt deze app opzoeken in de playstore van je telefoon door te zoeken op basketball.nl. Je kunt je hier aanmelden met het e-mailadres waarmee je je hebt aangemeld als lid. In de app kunnen ook de privacy instellingen worden aangepast. Mocht het niet lukken om aan te melden, stuur dan een mail naar ledenadministratie@flevomusketiers.nl.

  Je kunt het wedstrijdschema ook in je agenda zetten, door op het knopje rechts bovenin te klikken op het moment dat je in het wedstrijdprogramma zit. 

  Ook alle verplichte vrijwilligerstaken die zijn ingepland voor jou, zijn te zien in de app. 

  Let op, indien er teveel afwezige teamspelers zijn, moeten we de wedstrijd afzeggen of proberen te verplaatsen, dit hangt af van het programma e.d. en wordt in overleg met de trainer gedaan. Het afzeggen of verplaatsen moet voor vrijdag 12.00. Indien later is de wedstrijd verloren met 20-0.

 • Trainingen

  Ieder team traint 2x per week en heeft regelmatig een wedstrijd. Het is de bedoeling dat je aanwezig bent bij de training. Mocht je niet kunnen dan meld je je af bij je trainer. Wel zo op tijd mogelijk, mochten er teveel afmeldingen zijn dan kan de training niet doorgaan. Dit is niet leuk voor degene die er wel zijn, alswel voor de trainer, die daar als vrijwilliger staat. 

  De vereniging zorgt voor zaalruimte en materialen zoals ballen en baskets. Er wordt verwacht dat een ieder zorgvuldig hiermee om gaat zodat we er met zijn allen veel plezier van kunnen hebben.. 

  Na afloop van het wedstrijdseizoen begint de off season, dan train je samen met je nieuwe team, waar je het seizoen daarna in komt. Het kan zijn dat alle teams van een specifieke leeftijd bij elkaar trainen. Dan wordt er eerst gekeken wie in welk team komt. 

 • Indeling teams

  Een basketbalteam bestaat uit ongeveer 10 spelers. Er staan er 5 in het veld. Basketbal is een intensieve sport, waardoor het nodig is om wissels te hebben. U12 speelt 8x4 minuten en vanaf U14 4x10 minuten. Dit is netto speeltijd, een wedstrijd duurt gemiddeld 1 tot 1,5 uur.

  De indeling is op basis van leeftijd. U10 = onder de 10 jaar. U12= onder de 12 jaar, etc. Daarnaast wordt op basis van een aantal criteria bepaald of binnen zo'n leeftijdsgroep een speler in U12-1 komt of U12-2 etc. Deze criteria zijn:

  • motivatie, houding en gedrag binnen het team
  • coachbaarheid
  • scoring & verdedigingsvermogen, techniek, balbeheersing
  • tactisch inzicht, spelinzicht
  • motorische vaardigheden, loopvermogen, lengtevoorspelling

  Naast deze persoonsgebonden criteria, speelt ook de teamsamenstelling (combinatie guards, forwards en centers) een grote rol. Vanaf U14 en hoger wordt gekeken naar deze criteria en proberen we een goede samenstelling per team te krijgen. In de off season wordt er getraind met de nieuwe leeftijdsgroep. Dan wordt door de trainers gekeken naar de samenstellingen van het nieuwe seizoen.

 • Tenue, wedstrijden en klaarzetten

  De vereniging heeft voor elk team een tas met daarin tenue's. In het team wordt een verdeling gemaakt voor het wassen van deze kleding. In de tas zit ook een EHBO kit en wedstrijdballen. Het team is verantwoordelijk voor de tenue's, ballen en tas. Indien er een maat ontbreekt of er een grotere of kleinere maat benodigt is, dan kun je dit aangeven bij de trainer/coach. Hij kan dit samen met de materiaalverantwoordelijke regelen. 

  Er wordt per team een what's app groep aangemaakt. Hierin wordt praktische informatie gedeeld. Zoals verzameltijden, wedstrijd informatie, afmeldingen e.d. Voor oudere teams kan het zijn dat er een aparte what's app groep is voor ouders en voor de spelers. 

  Rijden naar wedstrijden wordt ook verdeelt in het team. Er wordt verzameld bij de parkeerplaats van Rietlanden en vanuit daar naar de tegenpartij gereden. Gebruik hiervoor altijd het adres in de basketbal app welke bij de wedstrijd staat. 

  De U12 speelt volgens een slangensysteem. Dit betekend dat iedereen even veel speelt of in iedergeval zoveel mogelijk (afhankelijk van aantal spelers en eventuele blessures).

  Spelers uit een lager team, mogen invallen bij een hoger team. Dit wordt door de trainer/coach gevraagd en overlegt. 

  Zie voor spelregels van basketbal en de scheidsrechter signalen de site: basketball.nl.

  In de aankondigen groep wordt elke week aangegeven wie er VIPT en Scheidsrechters zijn voor de thuiswedstrijden. Maar ook welk team verantwoordelijk is voor het opbouwen en afbouwen.

  Opbouwen betekend dat je alle velden die benodigd zijn klaar zet. Dit betekend dat je vraagt aan de beheerder om de wedsrijdkast te open en je alle zaken klaar zet zoals; tafels, stoelen, wedstrijd bal per veld, scoreborden, tablets, alle bankjes worden tussen de velden in gezet en als laatste de baskets naar de juiste hoogte. 

  Het team wat afbouwt, ruimt alles op en zorgt dat alles terug wordt gezet op de juiste plek. Scoreborden, klapstoeltjes, tablets, wedstrijdballen worden terug in de wedstrijdkast geplaatst. De beheerder wordt gevraagd om de kast te sluiten. 

 • Communicatie

  Zoals al eerder vermeld werken we met Whatsapp. Daarin wordt per team een whatsapp groep aangemaakt. Deze appgroep is onderdeel van de community. Elke week wordt in de aankondigingen gemeld welk team speelt en wie de scheidsrechters en vippers zijn. Op die manier is altijd iedereen op de hoogte. Daarnaast worden de nieuwsbrieven verstuurd per mail en via de aankondigingen. Ook in de basketball app staat een taak als je Vipper of scheidsrechter bent.

  Aankondigingen voor toernooien en andere zaken gebeurd via Aankondigingen, Facebook, Instagram en deze site. Op het moment dat je wedstrijd niet doorgaat, wordt dit via de Whatsapp groep gecommuniceerd. 

 • Vippen en handleidingen

  Een basketbalwedstrijd kan niet gespeeld worden zonder spelers, bal, basket, maar ook niet zonder scheidsrechters en juryleden, oftewel VIP-pers, “Very Important Persons”. Om te zorgen dat iedere wedstrijd gespeeld kan worden, heeft iedere Musketier niet alleen het recht om een wedstrijd te spelen, maar ook de plicht om enkele keren per seizoen te VIPpen bij een wedstrijd van een ander team. Dit geldt voor alle leden, vanaf tweedejaars U14 wordt je ingepland bij oudere teams. Je krijgt een mail als je bent ingepland en via de basketball app kun je ook je taak zien. 

  Bij de U10, U12 en U14 wordt de VIP beurt door de ouders ingevuld. Dit wordt door de teamouder/coach ingedeeld en gecommuniceerd.

  Elk jaar wordt er teminste 1 of meerdere VIP cursussen gegeven, waarin de spelers sowieso worden uitgenodigd en anderen welkom zijn. 

  Per wedstrijd zijn de volgende officials benodigt:

  • 2 Scheidsrechters
  • 2 Vippers

  Bij wedstrijden op rayon niveau is nog een extra official benodigd, namelijk de:

  • 24-seconden operator.

  Alle officials dienen 30 minuten voor aanvang van de wedstrijd aanwezig te zijn. Indien je bent ingepland en niet kan, dien je zelf een vervanger te regelen. 

  Handleidingen: