Voorlopige teamindeling + uitleg

De voorlopige teamindeling voor seizoen ’14/’15 is bekend, je vindt hem hier.

Lees voor je hem bekijkt eerst even de uitleg van de vereniging hieronder:

Omdat er in de periode van 18 augustus (eerste trainingsweek) en de eerste wedstrijden in het weekend van 20 september nog nieuwe leden kunnen bijkomen zijn de teamindelingen nog niet geheel definitief, maar toch zeker voor 95% definitief.
Het schema van de trainingstijden komt later. We moeten eerst horen welke zalen er wanneer beschikbaar zijn en daarna kunnen we de trainingen indelen.

De trainers zullen we later toevoegen aan de teams, aangezien we nog met een kleine onzekerheid zitten die kan leiden tot een ware carrousel. Bij de meeste teams zal het echter zo zijn dat de trainers die de offseason hebben begeleid ook de teams zullen gaan begeleiden.

Zoals je kunt lezen zijn een aantal teams in andere rayons ingedeeld dan in rayon oost, waar Flevo Musketiers staat ingeschreven. Dit doen wij omdat daar doorgaans meer sterke tegenstanders in spelen en onze spelers vaker uitgedaagd worden om hun grenzen te verleggen.

Hieronder beschrijven we per leeftijdsgroep wat de situatie is.

U10:
U10-1: west 1e klasse
U10-2: oost toernooi
We starten hier met 2 teams. Dat is voor het eerst voor zover wij ons kunnen herinneren.
Wat ook nieuw is is dat het 1e team niet meer in de toernooicompetitie van Rayon Oost is ingeschreven, maar in Rayon West normale wedstrijden gaat spelen. (oost biedt geen competitieklasse aan)
Het 2e team doet wel in de toernooicompetitie van Rayon Oost mee.
Voor sommige U10-spelers zal dit seizoen ook nieuw zijn dat zij mee mogen trainen met de U12-spelers, naast dat ze gewoon met hun eigen team meetrainen. Hoe we dat verder gaan organiseren wordt duidelijk zodra we het trainingsschema af hebben. Bij de U12 wordt alvast ons idee uitgelegd.

U12:
U12-1: west 2e klasse
U12-2: oost 1e klasse
U12-3: oost 2e klasse
Hoewel –het doorgaans sterkere- rayon west geen 1e klasse aan biedt zijn de tegenstanders van de 2e klasse zeer uitdagend. Deze klasse is zeker sterker bezet dan de 1e klasse van rayon oost.

Omdat we 24 speelsters en spelers hebben zou je kunnen kiezen voor 2 teams van 12 spelers. Toch hebben we gekozen voor 3 teams van 12. Dat heeft wat voor- en nadelen.
Een nadeel is, dat als er 1 speler opzegt een team te weinig spelers heeft. We hebben de afgelopen jaren gemerkt dat we in de eerste maanden van een nieuw seizoen meer instroom dan uitstroom hebben en vinden het belangrijk dat nieuwe leden direct kunnen spelen.
Een ander nadeel kan zijn dat spelers in een lager team zijn ingedeeld, dan ze hadden gedacht/gehoopt. Wees niet te teleurgesteld; als je je best blijft doen en beter blijft worden krijg je je kans. Zodra er echter meer spelers aanmelden, zullen we spelers gaan doorplaatsen naar een hoger team.

Een voordeel is dat spelers meer kunnen spelen, omdat je de speeltijd maar over 8 spelers hoeft te verdelen. De spelers kunnen dankzij meer speeltijd sneller leren en kunnen daardoor sneller beter worden.
Bij teams van 8 spelers kunnen we spelers direct in een team indelen.
Het voordeel is dat spelers die we doorschuiven naar een hoger team nog wel speelgerechtigd zijn voor het team waar ze het eerst in begonnen. Dus als er een keer een extra speler nodig is (bij bijv. een griepvirus oid) dan ben je toch flexibel.

We gaan tijdens de trainingen al met een aantal van deze zaken rekening houden.
Alle U12-spelers krijgen de kans om 3 keer te trainen: op maandag, dinsdag en donderdag.
Ons doel is om de maandagtraining voor zowel U12- als voor door hun trainers aangewezen U10-spelers open te stellen. Dus als een speler aan zichzelf wil werken, is deze welkom.
Op dinsdag en donderdag trainen spelers 1 keer met hun competitieteam en 1 keer met hun selectieteam. We maken 2 selectieteams: 1 combinatie van het 1e team met de talentvolste spelers van het 2e en 1 combinatie van de overgebleven 2e teamspelers met die van het 3e. In beide teams is het mogelijk dat we ok enkele U10-spelers laten meedoen.

Waarom doen we dit zo?
We willen meer spelers sterker maken en als de sterkste spelers uit een lager team zich op kunnen trekken aan de spelers van een hoger team, lukt dat beter. Aan de andere kant kan het voor de minder goede spelers uit een hoger team goed zijn om te merken dat die zonder de beste spelers uit hun team eigenlijk ook wel goed kunnen spelen. Ze krijgen dan meer de bal en voelen meer vrijheid en dat is goed voor hun zelfvertrouwen.
Daarnaast maken we daardoor grotere groepen en creëren we een bredere binding tussen meer spelers in de zelfde leeftijdsklasse. Als je dan spelers wilt doorschuiven is dat voor iedereen minder wennen.

U14
U14-1: west 1e klasse
U14-2: oost 2e klasse
Bij de U14 kunnen we net 2 teams maken. Het niveauverschil tussen beide teams is behoorlijk groot en onze uitdaging ligt hier in het zorgen dat beide teams beter worden en ook nog eens dichter bij elkaar komen qua kwaliteit. Voor de U14-2 hebben we daarnaast nog ruimte voor extra inschrijvingen.

U16
U16-1: 2e divisie landelijk
U16-2: oost 1e klasse
Bij de U16 lijkt het alsof we een stapje terug doen, maar dat is niet het geval. We doen een forse stap vooruit. Vooral in de breedte.
De U16-1 hoorde vorig seizoen bij de 17 hoogst spelende teams in de U16. Echter heeft de NBB de keuze gemaakt om die eredivisie terug te brengen naar 12 teams. Ook heeft de NBB een 2e landelijke divisie in het leven geroepen; een perfecte plek voor ons U16-1-team om te laten zien hoeveel ze geleerd hebben van een jaar op hun tenen lopen.
De U16-2 is enorm in aantal spelers gegroeid in de maanden mei/juni. Daardoor staan er opeens meer dan 12 spelers op de ledenlijst. Daarbij staat een fors aantal spelers die al lang basketbalt en ook in de 1e teams heeft gespeeld; een team dat leuk kan spelen!
Als de instroom van spelers doorzet moeten we misschien zelfs nog gaan denken aan een 3e team. Daar is echter nu het aantal net te klein voor….

U20
U20: ost 2e klasse
Het U20 team van afgelopen jaar is wat aangepast in spelers. De lijst is nog niet geheel definitief; een aantal spelers moeten zich nog inschrijven. Onder initiatief van Peter van Andel wordt er een team geformeerd van spelers die het leuk vinden om een potje basketbal te spelen, maar die niet de ambitie hebben om in de toekomst in een heren 1 terecht te komen.

U22
U22: noord-holland 1e klasse U22/U20/U18
Bij de U18 hebben we onvoldoende spelers om daar een team mee te maken. Dat was afgelopen jaar ook zo, maar toen was het nog mogelijk om met dispensatie te spelen. Dat hebben we toen voor 3 spelers gedaan, waardoor het team zonder kampioensrechten goede wedstrijden kon spelen. Nu de dispensatieregeling niet meer bestaat zijn we genoodzaakt een andere keuze te maken.
Daarnaast wilde de kern van de spelersgroep graag bij elkaar blijven, waarbij de instelling een bindende factor is.
We zijn op zoek gegaan naar goede competitie en denken die gevonden te hebben in rayon noord-holland.

Heren senioren
H1: oost afdeling 1e klasse
De samenstelling van de heren 1 is nagenoeg ongewijzigd; 3 jongens van rond 25 en 9 van gemiddeld ca. 38 jaar oud. Een ervaren team met spelers die een leuk potje teambasketbal kunnen spelen.

Het liefst zouden we met 2 herenteams werken, zodat ook jongere spelers met leeftijdsgenoten kunnen spelen. Echter kunnen we alleen maar teams indelen met spelers die zich hebben ingeschreven en daardoor is er 1 herenteam. Als er nog nieuwe inschrijvingen bij komen dan zullen we nog kijken of er in een competitie een gaatje is waar we het team in kunnen laten indelen….