Spreekbeurt

In de meeste hogere groepen op de basisschool moet iedereen ten minste één spreekbeurt houden, jij dus ook! Natuurlijk wil je je klasgenootjes en juf of meester alles vertellen over basketball. Misschien willen ze daarna zelf ook wel lid worden!

Een spreekbeurt houden doe je niet zo vaak en is daarom best een beetje spannend, maar ook heel erg leuk!

Het voorbereiden van een spreekbeurt kost tijd en oefening, begin dus op tijd aan het maken en oefenen van je spreekbeurt. Je kan hier een aantal belangrijke tips en handige informatie vinden. Ook kan je gratis een spreekbeurtpakket bestellen!

Informatie over basketball

Klik hier voor meer informatie over basketball. Bijvoorbeeld over de geschiedenis, de spelregels en het Nederlands Team

Tips voor je spreekbeurt

De voorbereiding:
1. Kies een onderwerp. Zorg voor een duidelijke naam voor je onderwerp bijvoorbeeld ‘Basketball’, ‘Streetball’ of ‘Mijn basketball vereniging’.

2. Pak een groot vel papier en maak een woordveld. Zet het onderwerp in het midden en bedenk woorden die ermee te maken hebben. Zet deze er omheen. Bijvoorbeeld:

Woordveld

3. Kijk naar je woordveld en geef alle onderwerpen die met elkaar te maken hebben dezelfde kleur. Streep de onderwerpen die je niet wil bespreken door. Zet de hoofdstukken in de goede volgorde. Begin bijvoorbeeld met de geschiedenis van Basketball.

Inleiding
Hoofdstuk 1: De geschiedenis van Basketball
Hoofdstuk 2: De materialen
Hoofdstuk 3: De spelregels
Hoofdstuk 4: ???
Afsluiting

4. Zoek meer informatie over de onderwerpen. Een aantal tips over hoe je aan informatie kan komen:
– Kijk rond op de Dunkers Kids Club website
– Interview iemand die op basketball zit of een basketballtrainer. Schrijf dan van te voren de vragen die je wilt stellen op.
– Zoek in de bibliotheek
– Zoek op het internet

5. Maak een spiekbriefje waarop je alleen de belangrijkste woorden in de goede volgorde noteert. Doe dit per hoofdstuk.

6. Oefen met behulp van je spiekbrief je spreekbeurt een aantal keer hardop voor de spiegel. Als dat goed gaat vraag dan of iemand anders er naar wil luisteren, bijvoorbeeld een goede vriend of vriendin of je ouders.

7. Laat je vriend(in)/ ouders vragen stellen over het onderwerp. Grote kans dat kinderen uit de klas die ook gaan stellen.

De uitvoering

De spreekbeurt staat op papier en de tekst zit in je hoofd. Nu voor de klas ermee! Dan kan je de hele klas alles vertellen over jouw onderwerp. Een aantal tips voor de uitvoering van de spreekbeurt.

1. Zorg dat je alle spullen bij de hand hebt. Als je een poster wil laten zien hang deze dan van te voren op. Wil je een filmpje laten zien zet deze dan van te voren klaar op de computer.
2. Kies een slimme plek om te gaan staan (liever niet zitten). Als je een poster gebruikt ga daar dan niet voor staan.
3. Geef aan het begin een kort overzicht van de hoofdstukjes die je gaat behandelen. (‘’ik ga jullie iets vertellen over..’’)
4. Praat duidelijk, niet te snel en hard genoeg zodat iedereen het goed kan verstaan.
5. Gebruik je spiekbriefje maar kijk ook de kinderen en de meester of juf af en toe aan.
6. Als je het antwoord op een serieuze vraag niet weet, zeg dan dat je dat nog opzoekt en de vraag later beantwoordt.

Succes!

 

Bron: NBB