Missie, Visie & Ambitie

Introductie Flevo Musketiers
Flevo Musketiers is in 2005 opgericht vanuit de toenmalige in problemen verkerende basketbalclub BCL. Een groep van 7 enthousiaste mensen (waaronder de ereleden Derrick Reumel en Mark de Vries) hebben toen de stap gezet om met een nieuwe identiteit het basketbal in Lelystad een nieuwe impuls te geven. Daarbij was het spelen van topbasketbal een belangrijke drijfveer, die voor alles in de vereniging leidend moest zijn.

Het streven naar topbasketbal in Lelystad begint bij een goede jeugdopleiding. Topbasketbal bij de senioren (dames en/of heren) vraagt niet alleen om veel geld, maar ook om een goede doorstroming vanuit de eigen jeugd.

Gezien het ontbreken van een grote HBO- en/of Universitaire opleiding in de regio is de uitstroom in de leeftijd na de middelbare school zo groot dat de kans op doorstroom van eigen kweek naar de seniorenteams zeer beperkt is. Dit bracht het toenmalige bestuur van Flevo Musketiers tot een realiteitslag van het eerste doel om topbasketbal te spelen bij de senioren.

Flevo Musketiers wil horen tot de beste JEUGD-opleidingen van basketballend Nederland

Doorvertaling
Deze doelstelling is vervolgens uitgewerkt in een richting waarop de vereniging diende te worden vorm gegeven.
Hierbij speelt het gedrag van de leden een belangrijke rol. Daarbij kun je denken aan zaken als:

  • Verantwoordelijkheid nemen (pro activiteit)
  • Afspraken nakomen (betrouwbaarheid)
  • Gedrevenheid
  • Ontwikkelgerichtheid (feedback geven en ontvangen)
  • Samen Werken
  • Doelgerichtheid
  • Plezier maken (t.b.v. motivatie)

Veel van deze eigenschappen zijn ook van toepassing op andere zaken die deel uit maken van je leven, zoals werken en het behalen van een opleiding.
We volgen daarmee de lijn van Coach Morgan Wootten (DeMatha High School 1965-2002), de Highschoolcoach met de meeste overwinningen ooit:

Play hard, play smart, play together, and have fun

Dit gedrag verwachten (misschien zelfs wel eisen???) wij van onze leden in hun rol als lid van de vereniging.
Als lid ben je niet alleen speler, maar ook VIP-per (scheidsrechter, tafelaar of zaalcommissaris).
Daarnaast hebben volwassenen en ouders de verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat ieder team aan de competitie kan mee doen. Het verzorgen van vervoer naar uitwedstrijden is daarbij een belangrijk onderdeel.
Daarnaast zijn er veel andere taken in het bestuur, commissies en als trainer/coach die er voor zorgen dat de leden hun hobby kunnen uitoefenen.

Technische doorvertaling
In de basketbal technische opleiding van onze spelers streven wij naar het zo goed mogelijk ontwikkelen van de basketbaltalenten van onze spelers.

Opbouw jeugdopleiding

Het gekozen doel van Flevo Musketiers om topbasketbal te spelen en de daaraan gekoppelde gedragsonderdelen werden centraal gesteld in de jeugdopleiding.
Dit hebben we gekoppeld aan een specifieke speelstijl die wij bij alle teams spelen.
Vanaf de oprichting zijn steeds meer trainers in deze lijn gaan opleiden, waardoor wij de opleiding niet meer van 1 team, maar van een aantal aansluitende teams konden organiseren. Als spelers doorstromen hoeven zij daardoor niet meer te wennen aan de speelwijze van het andere team.

Opbouw teams; eerst kwaliteit, dan kwantiteit
In eerste instantie zijn wij begonnen om de 1e teams vaker te laten trainen en te koppelen aan een ambitieuze trainer. Het resultaat was dat onze teams vaker kampioen werden en langzaam maar zeker het niveau van de 1e klasse van Rayon Oost ontstegen.

Dit resultaat heeft tot gevolg dat steeds meer leden zich aanmelden bij onze vereniging, waardoor we de teams nog beter in homogenere groepen indelen naar gelijkwaardig talent en ambitie en kunnen we in de teamindeling beter rekening houden met de balans tussen prestatiegerichtheid en de wens om recreatief te spelen.

Toch zal de aanpak bij de teams niet erg verschillen, wij vinden het belangrijk dat de speler zijn/haar sociale rol speelt en de verantwoordelijkheden van het deelnemen aan een team en een vereniging leert dragen.
Wij vinden dat geen vrijblijvende zaak, omdat een persoon die niet de verantwoordelijkheid draagt een collega-lid opzadelt met een extra taak of last. Aangezien wij alleen met vrijwilligers werken betekent dit dat extra tijd en inspanning voor die vrijwilligers die hun taken wel willen uitvoeren.

Winnen; een gevolg van goed ontwikkelen
Veel sporters dromen van het behalen van kampioenschappen. Een feestje op zijn tijd is altijd leuk! Een kampioenschap behaal je door meer wedstrijden te winnen dan je tegenstanders.
Winnen van je tegenstander bereik je doordat je beter speelt dan je tegenstander.
Om beter te kunnen spelen dan je tegenstander zal je:
1. beter en slimmer moeten samenwerken,
2. harder moeten werken en
3. betere basketbalvaardigheden moeten hebben.

Als je dit door vertaalt naar school of werk…. Zijn dat geen zaken die daarbij ook toepasbaar zijn?
Wij denken van wel!